ضعف دانش آموزان در درس دیکته میتواند یکی از دغدغه های اصلی والدین محسوب شود. بسیاری از دانش آموزان در کلاس اول با حروف الفبا آشنا میشوند و طبیعی است که تعدادی از آنها دچار اشتباه در تشخیص املا صحیح کلمات و حروف شوند.
جای تعجب نیست که بسیاری از کودکان خردسال نویسندگانی بی میل هستند. یادگیری نگارش یک فرآیند دشوار است و اغلب بزرگترین مانع برای یادگیری کودکان است؛ آنها حتی نمی دانند از کجا باید شروع کنند! یادگیری نحوه شکل دادن حروف روی کاغذ یک مهارت حیاتی است که پایه و اساس توسعه نوشتن را تشکیل می دهد. وقتی دانشآموزان بتوانند حروف را به درستی تشخیص داده و شکل آن را نگارش کنند، می توانند املا کلمات را نیز با دقت بنویسند و در نهایت به تنهایی جمله بسازند.
همچنین دانش آموزان باید بتوانند آوای هر حرف را تشخیص دهند. وقتی نویسندگان جوان تازه شروع به کار می کنند، باید کلماتی را به زبان بیاورند که می توانند بنویسند. بدون پایه و اساس مناسب در تشخیص آوای حروف، این فرآیند روند نگارش را برای دانش آموزان کند می کند. ممکن است لازم باشد حروف و آوا را با کودکان بصورت مداوم مرور کنید تا به آنها کمک کنید تا پایه خود را برای نگارش قوی کنند.
در ادامه این مقاله راهکارهایی برای تقویت املا کلاس اول بیان شده است.
علت ضعف دانش آموزان در درس دیکته چیست؟
داربست (Scaffolding)، یکی از جنبه های مهم آموزش نوشتن است و برای همه دانش آموزان مفید است، حتی آن دسته از دانش آموزانی که در مقاطع بالاتر در حال تحصیل هستند. داربست به دانش آموزان نیاز دارد که قطعات بزرگتر را به مراحل کوچکتر تقسیم کنند.
در کلاس اول، زمانی که معلم در حال تدریس یک حرف جدید است، استفاده از روش داربست واقعاً به دانش آموزان اجازه می دهد تا با سرعت مناسب حروف را بیاموزند. وقتی خیلی سریع حرکت می کنیم، در نهایت گم می شویم! ما اغلب به دانش آموزان خود فشار می آوریم که خیلی سریع حرکت کنند و این باعث می شود که در نهایت با دانش آموزانی که به شدت در درس ضعیف هستند و توانایی نوشتن حروف و یا جمله سازی درست را ندارند، مواجه شویم.
برای تقویت دیکته کلاس اول، روند نگارش را برای دانش آموزانتان تجزیه کنید تا همه اجزا را درک کنند. در حال حاضر اگر در حال نوشتن داستانهای شخصی هستید، به اینگونه عمل کنید. یک روز دانش آموزان فقط شروع داستان را می نویسند. روز بعد وسط داستان خود را می نویسند. سپس، پایان را می نویسند. در هر روز، همچنین از دانشآموزان خود بخواهید که به شریک نویسندگی خود بگویند که در آن روز چه خواهند نوشت. تمرین دهانی یک راه عالی برای تقویت املا است. داربست روشی مؤثر برای جلوگیری از سرگیجه هنگام نوشتن است.
آشنایی با الفبا از طریق خواندن و نوشتن شعر
بهترین روش تقویت املا کلاس اول خواندن و نوشتن اشعار کودکانه است. شما میتوانید به راحتی کتاب های اشعار کودکانه به همراه تصاویر زیبا پیدا کنید. اگر کودک شما بتواند اشعار را با تصاویر و حروف الفبا مرتبط کند، به یادگیری او کمک قابل توجهی میکند. همچنین والدین میتوانند از سنین پایین تر شروع به خواندن اشعار کودکانه با صدای بلند کنند، اینکار کودک شما را به صورت ناخودآگاه با حروف الفبا، ساخت کلمات و جمله ها آشنا میکند و ممکن است علاقه کودک را به دنیای شعر افزایش دهد و کودک شاعر درون خود را به نمایش بگذارد.
تقویت املا کلاس اول با مطالعه کتاب داستان
برای کمک به دانش آموزانی که در کلاس اول مشکل دارند از دستورات نوشتن خلاق استفاده کنید. تشویق کودک به یادگیری املا با مطالعه کتاب داستان، میتواند یک راهکار عالی باشد.
برای بچه های کلاس اول، ایده نوشتن می تواند دلهره آور باشد. برای تبدیل ایده های آنها به کلمات روی کاغذ، تلاش زیادی لازم است. یکی از راه های آسان برای غلبه بر ترس و تقویت اعتماد به نفس با استفاده از تمرین نگارش، دادن یک دستور نوشتن با مطالعه کتاب های داستان متنوع به آنها است. کودکان با مطالعه زیاد میتوانند با طریقه درست نوشتن و املا دقیق کلمات آشنا شوند و آنها را به ذهن بسپارند.
درخواست نگارش ایده ها، پیشنهادی است که به تخیل کودک کمک می کند تا چیزی بدیع خلق نماید. با ارائه یک موضوع جالب برای بررسی آنها، به دانش آموز خود کمک می کنید تا مهارت های مورد نیاز برای اشکال پیچیده تر نگارش را در آینده توسعه دهد. با یک اعلان سرگرم کننده، دانش آموزان حتی ممکن است؛ خود از این فرآیند لذت ببرند و بخواهند حتی بیشتر بنویسند!
رشد آگاهی واج شناختی؛ از روش های تقویت دیکته کلاس اول
آگاهی واجی ارتباط تنگاتنگی با خواندن دارد و به مفهوم آگاهی صریح فرد از واحدهای صدایی کلمه شفاهی و توانایی او در دستکاری این واحدها گفته میشود. آگاهی واج شناختی که عبارت است از آگاهی در مورد ساختمان آوایی کلمات و مهارتی است فرا زبانی و دارای سه سطح واجی، هجایی و درون هجایی. که به همین ترتیب و با همپوشانی با یکدیگر در روند رشد آگاهی واجی ظهور می یابند. افراد دارای نقص در آگاهی واجی، در خواندن از مسیر آوایی دچار مشکل می شوند.
آگاهی واج شناختی به این معنی است که کلمات زبان گفتاری را می توان به واج (کوچکترین واحد زبان گفتاری) تقسیم کرد. این مهارت در حدود سن ۶ تا ۸ سالگی ایجاد می شود.
هنگامی که دانش آموزان شروع به یادگیری واج ها می کنند، بعدا خواهند توانست ارتباط بین واج (صدا) و حرف ها (که نشان دهنده صدا هستند) را در زبان نوشتاری یاد بگیرند.
تقویت املا کلاس اول با هجی کردن کلمات
یادگیری املا می تواند برای بسیاری از دانش آموزان کلاس اول چالش برانگیز باشد. املا یکی از جنبه های مهم مهارت های نوشتاری است. بنابراین کودکان باید املای کلمات خاصی را بدانند که می تواند ارتباط را معنادار کند. برای شروع، لغات املای کلاس اول را با هجی کردن به کودکان آموزش دهید تا بهتر بفهمند. فعالیت های املایی زیادی وجود دارد که یک کودک می تواند برای بهبود مهارت های املایی خود انجام دهد. برای بهبود مهارت های واژگان آنها می توانید املای کلمات را با هجی کردن برای کلاس اول آموزش دهید. به طور مثال میتوانید با کلمه درخت شروع کنید و با تفکیک حروف به این صورت عمل کنید، (د، ر، خ، ت) به این طریق میتوانید به تقویت املا کودکان کمک کنید.
ساخت فلش کارت و انجام انواع بازی های آموزشی
فلش کارت ها منبعی ساده اما همه کاره هستند. برای تشویق کودک به یادگیری املا، استفاده از فلش کارت ها میتواند بسیار مؤثر باشد. نظریه هوش چندگانه هاوارد گاردنر به معلمان یادآوری می کند که انواع مختلفی از تکنیک ها برای دانش آموزان، در هنگام یادگیری و تقویت املا در هر کلاس وجود دارد. تحقیقات گاردنر نشان می دهد که معلمان باید در مقطعی در طول دوره به همه انواع مختلف بازی های آموزشی توجه کنند. جذابیت برای یادگیرندگان بصری عامل بسیار مهمی است، زیرا نسبت بسیار بالایی از یادگیرندگان این نوع هوش را دارند. فلش کارت ها می توان با استفده از مداد رنگی یا ماژیک نقاشی روشن و رنگارنگ باشند و تأثیر واقعی بر زبان آموزان بصری بگذارند.
برای کودکان در سن مطالعه، فلش کارت ها را می توان همراه با کارت های کلمه استفاده کرد. اینها به سادگی کارت هایی هستند که کلمه نوشته شده را نشان می دهند. کارت های کلمه باید به خوبی بعد از کارت های تصویری معرفی شوند تا در تلفظ صحیح اختلال ایجاد نشود. فلش کارت ها منبع بسیار مفیدی برای یادگیری حروف، اعداد و کلمات هستند و می توانند در هر مرحله از کلاس مفید باشند. آنها راه بسیار خوبی برای ارائه، تمرین و بازیابی واژگان هستند و هنگامی که دانش آموزان با این فلش کارت ها شروع به بازی های آموزشی میکنند، میتوان انتظار نتایج بهتر و رشد بیشتر را در دروس مختلف داشت. گاهی اوقات از دانش آموزان بخواهید که مجموعه ای از فلش کارت های کوچک را بسازند تا بتوانند آنها را به خانه ببرند و با والدین یا خواهر و برادر خود بازی کنند.
تشویق کودک به یادگیری املا و دادن پاداش به او
میتوانید نگارش را برای دانش آموزان سرگرم کننده کنید. راه دیگری برای کمک به دانش آموزانی که در کلاس اول مشکل دارند این است که نگارش را برای آنها سرگرم کننده کنید. وقتی نوشتن برای دانش آموزان یک چالش است، آخرین کاری است که می خواهند انجام دهند! افزودن یک عنصر سرگرم کننده به برنامه های درسی شما میتواند اشتیاق کودک را برای تمرین نوشتن برانگیزاند. راه های زیادی برای اضافه کردن سرگرمی به درس های مربوط به نوشتن وجود دارد. یک متن راهنمای عالی برای شروع درس خود انتخاب کنید تا به بچه ها کمک کند به موضوع علاقه مند شوند.
ایده های عالی دیگر شامل استفاده از فناوری روز برای برانگیختن علاقه دانش آموزان به نگارش در مورد امور مورد علاقه آنها است. میتوانید از دانش آموز خود بخواهید تا متنی کوتاه در مورد طعم و مزه شکلات مورد علاقه خود بنویسد. چه کودکی می تواند در برابر آن مقاومت کند؟ بعد از پایان میتوانید شکلات مورد نظر را به او هدیه دهید.
کلام آخر
امیدواریم با خواندن این مقاله به شما در یادگیری و تقویت دیکته کلاس اول کودکتان کمک کرده باشیم. همچنین میتوانید از فروشگاه اینترنتی دفتردستک انواع مداد سیاه، مداد قرمز، مداد رنگی، مداد تراش و پاک کن را برای انجام فعالیت های فوق خریداری نمایید. خرید لوازم تحریر مناسب و با کیفیت مشوقی مناسب برای یادگیری کودکان است.