پاستل ها شاید به عنوان اولین وسیله ای نباشند که کودکان برای شروع کار خود از آن استفاده کنند اما میتوان اینگونه اعلام کرد که پاستل ها یکی از متنوع ترین ابزارهای هنری برای کودکان و حتی نقاشان حرفه ای محسوب می شود که می توان با آن تکنیک های زیادی را اجرا نمود. درست برخلاف آبرنگ و رنگ روغن، نقاشی با پاستل برای کودکان به عنوان ابزاری ایمن و تمیز یک انتخاب بسیار مناسب است. همچنین استفاده از پاستل برای نقاشی و رنگ آمیزی بسیار ساده است و نیازی به آماده سازی وسایل خاصی برای شروع کار نخواهید داشت.
تکنیک های نقاشی با پاستل برای کودکان
تکنیک های زیادی وجود دارد که تمامی افراد با رعایت این اصول، میتوانند به خلق یک اثر هنری زیبا بپردازند. در این قسمت ما سعی داریم تا شما را با تعدادی از تکنیک های نقاشی با پاستل برای کودکان آشنا کنیم.
- Dotting (نقطه گذاری)
در این روش با استفاده یک گوشه از پاستل و با ایجاد ضربات کوتاه بر روی کاغذ تعداد مشخصی نقطه ایجاد کرد. کودکان در واقع عاشق این مرحله هستند به طوری که در ذهن خود قطرات باران را تجسم می کنند که با ضربات پاستل های رنگی بر روی کاغذ به تصویر کشیده شده اند.
- Blending (ترکیب کردن)
این تکنیک به این صورت است که کاغذ را به دو قسمت تقسیم میکنیم و یک منطقه را با یک رنگ و طرف دیگر را با رنگ دیگری رنگ آمیزی می کنیم و بعد از اتمام کار مرز بین این دو منطقه را توسط دستمال یا یک برس محو میکنیم.
- Overlaying (همپوشانی)
ابتدا قسمتی از کاغذ را در نظر بگیرید و آن منطقه را به عنوان پس زمینه توسط یک رنگ از پاستل رنگ آمیزی کنید سپس به صورت افقی رنگ دوم را به رنگ اول اضافه کنید. در صورت تمایل به رسیدن به رنگ های پر رنگ تر و شاداب تر از تکنیک Blending یا همان ترکیب کردن رنگ ها استفاده نمایید.
- Scratching (خراش دادن)
در این تکنیک باید دو یا چند رنگ مختلف از پاستل روغنی را روی سطح مقوای ضخیم بکشیم سپس با استفاده از وسیله ای نوک تیز روی سطح رنگ را خراش دهیم. با اینکار رنگ های زیرین به خوبی خود را نشان می دهند. بهترین جلوه های این تکنیک استفاده از رنگ های متضاد است که بعد از پایان کار اثر خلق شده را به زیبایی هرچه تمامتر با جلوه ای از بافت های مختلف نشان میدهد.
- Impasto (چسباندن)
ایمپاستو نوعی تکنیک در نقاشی است که در آن رنگ را برای خلق اثر هنری به صورت خیلی ضخیم بر روی سطح قرار می دهند. در این سبک که با پاستل روغنی قابل اجرا است ضربات پاستل روغنی که با فشار مضاعف بر روی کاغذ نشسته به خوبی قابل مشاهده است. یکی از خصوصیات این سبک نقاشی این است که رنگ کار شده به صورت بافت دار در می آید و برجستگی قابل ملاحظه ای را در کار خواهیم دید.
- Stenciling (برش دادن)
در این تکنیک کودکان میتوانند الگوی خود را بر روی کاغذ رسم کنند و سپس با بریدن الگو از کاغذ به عنوان یک شابلون استفاده نمایند. در این تکنیک میتوانید از شابلون های آماده هم برای رسم تصویر دلخواهتان استفاده نمایید. کودکان میتوانند به راحتی توسط پاستل الگوی خود را بر روی صفحات رسم کنند.
- Masking (پوشاندن)
در این تکنیک از ابزار و یا نوارچسب کاغذی برای پوشاندن اطراف طرح خود استفاده می کنند. در واقع با این تکنیک برخی از قسمت ها را ماسک گذاری کرده تا رنگی نشوند سپس بعد از اتمام کار میتوانید نوار چسب کاغذی را بردارید بدین صورت اشکال رنگی را با مرزهای خطی تیز و تمیز نشان خواهید داد.
- Water-color Resist (مقاومت در برابر آب)
پاستل های روغنی به طور طبیعی آب را دفع می کنند و مقاومت بالایی در برابر آب دارند. در هنگام رنگ آمیزی اگر از آب و رنگ های روغنی همزمان استفاده کنید، متوجه وجود این دافعه می شوید. در این تکنیک می توانید با پاستل روغنی هم رنگ کاغذ خود خطوط و اشکال مورد نظرتان را رسم نمایید و بعد بوسیله آبرنگ و قلم مو روی سطح کار را رنگ آمیزی نمایید خواهید دید در نقاطی که با پاستل روغنی پوشانده شده اند آبرنگ اثر نمی کند!
خرید انواع پاستل کچی و روغنی با قیمت ویژه در دفتردستک
آموزش نقاشی با پاستل (گچی- روغنی) برای کودکان
پاستل ها ممکن است یکی از ابزارهای مورد علاقه کودکان برای نقاشی باشند. در این مطلب ما سعی داریم تا شما را با چندین روش آموزش نقاشی با پاستل برای کودکان آشنا کنیم.
در ابتدا بهتر است پاستل را از نزدیک سر آن بگیرید و محکم فشار دهید. اگر آن را دورتر نگه دارید ممکن است باعث شکستن قلم پاستل شود! اما توجه داشته باشید اگر پاستل ها شکسته شوند، هنوز هم قابل استفاده هستند.
در مرحله بعدی بهتر است یک صفحه مناسب کاغذ را برای رنگ آمیزی و یا نقاشی کردن در اختیار کودک قرار دهید. در مهد کودک ها اندازه استاندارد برای رنگ آمیزی حدوداً 9x12 سانتیمتر است.
سعی کنید کودک رنگ ها را ابتدا بصورت تکی و بعد بصورت لایه لایه استفاده نماید. با قرار دادن یک رنگ بر روی رنگ دیگر میتوانید به ترکیب رنگی فوق العاده ای برسید و کودک را با مفهوم ترکیب رنگ برای خلق رنگ جدید آشنا نمایید.
در مرحله آخر اسم کودک را در قسمت پایین سمت راست بنویسید و امضاء کنید تا کودک با مفهوم ثبت یک اثر هنری آشنا شود!