مداد و ابزارهای مورد نیاز برای کار روی تخته رسم

مداد و ابزارهای مورد نیاز برای کار روی تخته رسم

علیرغم رواج طراحی به کمک رایانه بسیاری از معماران قدیمی و حتی برخی از طراحان سازه هنوز هم از روش ترسیم دستی با تخته رسم استفاده می کنند. در این بخش از مقاله به معرفی چند ابزار رسم که بسیار مورد استفاده اند میپردازیم.

 

برای ترسیم نقشه از چه مدادی استفاده می شود

 

مداد وسیله ساده ای است که برای نوشتن مورد استفاده قرار می گیرد. در کارهای طراحی، نقشه کشی و کارهای گرافیک از انواع مدادها بر حسب ضرورت برای کارهای اولیه استفاده می شود. برای رسم خطوط افقی مداد باید با صفحه کاغذ زاویه 60 درجه داشته باشد.

به طور کلی مدادها به سه گروه تقسیم می شوند: گروه اول مدادهای سخت یا Hard که با حرف H مشخص شده اند. هر چه شماره H بالاتر باشد سختی مداد بیشتر و کمرنگ تر است.

گروه دوم مدادهای سیاه که با حرف B مشخص شده اند. هر چه شماره B بیشتر باشد مغز مداد نرم تر و رنگ آن پر رنگ تر است. این مدادها بیشتر در کارهای هنری کاربرد دارند و به عنوان مداد طراحی استفاده می‌شوند.

بجز دو گروه H و B دو نوع مداد نیز برای کارهای عمومی مانند نوشتن به کار برده می شود که با حرف HB ,F مشخص شده اند. این دو مداد دارای کیفیتی متوسط می باشند چون تا حدودی سختی H و رنگ B را دارند. 


خرید انواع تخته رسم با قیمت عالی در دفتر دستک


 

پرگار مورد نیاز برای کار روی تخته رسم

 

برای ترسیم دایره با شعاع های متفاوت از پرگار استفاده می شود. بازوهای پرگار باید بلند و مفصل دو بازو دارای پیچ کنترل باشد تا در موقع رسم دایره شعاع آن تغییر نکند. این ابزار برای کشیدن شکل های هندسی و نقشه‌ کشی کاربرد دارد. پرگار از دو میله فلزی تشکیل شده که بر سر یکی از آنها مداد یا قلمی قرار دارد و با محور قرار دادن میله دیگر از آن برای رسم دایره یا اندازه‌ گیری کمان ‌های دایره استفاده می ‌شود.

پرگاربرای ترسیم نقشه

قلم های مورد نیاز برای ترسیم نقشه

برای دستیابی به ترسیمات نهایی می توان هر کار ترسیمی را به دو مرحله تقسیم کرد:

مرحله اول: کلیه ترسیمات با مداد انجام گیرد.

مرحله دوم: ترسیمات مدادی بر روی کاغذ کالک و یا در صورت لزوم کاغذ سفید با قلم و مرکب صورت گیرد.

به طور کلی قلم های راپید به صورت دو نمونه در بازار جهانی نوشت افزار وجود دارند. یک نمونه آن برای کارهای کشیدنی (ترسیم) کاربرد دارند. نمونه دیگر آن علاوه بر کارهای خط کشی (ترسیم) برای کارهای نوشتنی (شابلن نویسی) مورد استفاده قرار می گیرند.

هنگام ترسیم قلم راپید را باید به نحوی در دست بگیرید که زاویه قلم با خط افق از 80 درجه کمتر نباشد. در غیر این صورت خط به صورت مقطع رسم می شود و اگر برای مدت زمان طولانی از قلم راپید به طور نادرست استفاده شود نوک قلم در یک جهت ساییده شده و در نهایت منجر به پاره شدن کاغذ می شود.

شابلون برای کار روی تخته رسم

شابلون وسیله ای است که به وسیله آن می توان شکل، مدل و یا حرف خاصی را به تعداد مورد نیاز به صورت یکسان و یک اندازه ترسیم نمود.

به طور کلی شابلن شامل:

- شابلون حروف و اعداد

- شابلون معماری

- شابلون سطح های هندسی منظم

- شابلون تأسیساتی الکتریکی

شابلون

نقاله مورد نیاز برای تخته رسم 

نقاله وسیله ای است که به اشکال گوناگون مانند دایره، نیم‌ دایره، مربع یا مستطیل ساخته می ‌شود و لبه آن برحسب واحدهای اندازه ‌گیری مدرج می گردد. از این ابزار برای اندازه گیری زاویه و یا رسم زاویه با درجه مشخص استفاده می گردد. نقاله نیم دایره ای است از جنس پلاستیک شفاف و بی رنگ به نام "پلاکسی گلاس" که بسیار دقیق به  180 درجه مدرج شده است و در دو جهت از صفر تا 180 (در جهت عقربه ساعت و در جهت خلاف آن) شماره گذاری گردیده که هر قسمت آن یک درجه را نشان می دهد. نمونه های دایره کامل آن که به 360 درجه تقسیم شده نیز وجود دارد.

نقاله برای ترسیم نقشه

 کاغذهای نقشه کشی 

یکی از لوازم اصلی کار نقشه کشی و کارهای ترسیمی و طراحی کاغذ می باشد. نوع کاغذ در کارهای ترسیمی از اهمیت بسیاری برخوردار است. به طور کلی برای کارهای نقشه کشی و کارهای ترسیمی سه نوع کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد.

- کاغذ پوستی

- کاغذ کالک

- کاغذ سفید 

- کاغذ پوستی

کاغذی است سفید و نسبتاً نازک که برای کارهای تمرینی و طرح های اولیه از آن استفاده می شود. کاغذ پوستی خوب باید دارای خصوصیات زیر باشد:

1 – رنگ آن سفید باشد.

2 – نسبتاً نازک باشد به طوری که تصویر و خطوط به خوبی از پشت آن (زیر آن) دیده شود.

3 – سطح کاغذ به اندازه کافی زبر باشد که مداد به خوبی روی آن اثر بگذارد و در موقع پاک کردن اثر خط مداد روی آن باقی نماند. 

کاغذ پوستی

کاغذهای کالک برای ترسیم نقشه

نوعی کاغذ نرم است که به اندازه کافی نور از آن عبور می کند و برای کپی برداری و طرح برداشتن مناسب است و نسبت به میزان انتقال نور برای نسخه برداری با دستگاه چاپ و تکثیر مورد استفاده قرار می گیرد. از خصوصیات این کاغذ این است که اشتباهات ترسیمی مرکبی با کشیدن تیغ به راحتی از روی آن تراشیده می شود.

کاغذ کالک

کاغذ سفید

کاغذ سفید بدون خط که همه افراد کم و بیش با آن آشنا هستند و در اغلب کارها مورد استفاده قرار می گیرد. انواع این کاغذها از روی وزن آنها مشخص می گردند و به کاغذهای 60،80،100،120 گرمی معروف می باشند. به طور کلی هر چه وزن کاغذ بیشتر باشد آن کاغذ ضخیمتر و مقاومتر و سطح آن کاغذ برای کارهای ترسیمی مناسب تر است.


خرید انواع کاغذ A4 با قیمت عالی در دفتر دستک


 کاغذ تحریر

اندازه کاغذ 

کاغذهای استاندارد دارای ابعاد مشخص و ثابتی هستند. بزرگترین اندازه کاغذهای نقشه کشی کاغذ A0 می باشد. مساحت کاغذ A0 بریده نشده برابر یک متر مربع می باشد. اگر کاغذ A0 را ازجهت طول تا کنیم به دو کاغذ A1 تبدیل می شود. همین طول کاغذ A1 به دو برگ کاغذ A2 و طول کاغذ A3 به دو کاغذ A4 به طور کلی هر کاغذ استاندارد شده بزرگتر که از طول تا شود به دو برگ کاغذ استاندارد شده کوچکتر تبدیل می شود.

برای رسم خطوط افقی و عمودی به نکات زیر توجه نمایید

1- هنگام رسم خط به طور کلی اعم از خطوط قائم و افقی و یا هر خط دیگر مداد را آرام در دست بچرخانید تا خطوط رسم شده شما به صورت یکنواخت ترسیم شوند.

2- برای رسم افقی  مداد باید با صفحه کاغذ زاویه 60 درجه بسازد.

3- برای اینکه هنگام رسم خطوط قائم تسلط کافی داشته باشید بهتر است بدن را تا حدودی در جهت راست بچرخانید.

4- هنگام خط کشیدن با خط کش تی و گونیا پس از تنظیم آنها را با دست چپ ثابت نگه دارید و با دست راست خط مورد نظر را رسم نمایید.

5- دانش آموزانی که با دست چپ کار می کنند می توانند خط کش تی را در سمت راست میز یا تخته رسم قرار دهند. 

علامت های گرافیکی و حروف نویسی

این علامت ها بیننده را در تشخیص و تطبیق موقعیتش با عناصر و اجزای مختلف مورد استفاده در یک ترسیم معماری یاری می دهد. این علامت ها برای وضوح بیشتر و درک آسان ترسیمات معماری عناصر مهمی از مجموعه کلی یک نقشه بشمار می آیند.

نکات مهم در ترسیم علامت های گرافیکی و حروف نویسی

1- برای حروف نویسی با ارتفاع مساوی لازم است از خطوط کمکی راهنما که با مداد بسیار کمرنگ رسم می شوند استفاده نمود.

2- در یک نقشه حروف و علائم باید از نقطه دید بیننده قابل خواندن باشد.

3- حروف نویسی و علائم گرافیکی باید با مقیاس و اندازه نقشه ها متناسب باشند.

4- در تمرین حروف نویسی حروف را درشت و خوانا بنویسید و از حروف ریز پرهیز کنید و همواره اندازه حروف را برای تمرین بیشتر از شش میلیمتر در نظر بگیرید.

5- پس از اینکه تا حدودی در نوشتن تسلط پیدا کردید تدریجاً می توانید ضخامت حروف را کمتر کنید.

6- در موقع نوشتن حروف بزرگ به صورت چاپی هر حرف را جداگانه با تأمل به یک نوبت شکل دهید و به عنوان یک قاعده کلی حروف کلمات را به هم پیوسته و جمع بنویسید.

برای نوشتن  به صورت عمودی می توان از خط کش تی و گونیا کوچک استفاده نمود زیرا خط کش تی و گونیا وسیله بسیار مناسبی برای نوشتن قسمت های قائم حروف می باشند.

شما می‌توانید در دفتردستک، لذت یک خرید اینترنتی لوازم تحریر را تجربه کنید و بدون دغدغه و صرف وقت انواع لوازم التحریر مورد نیاز خود را مانند خودکار، خودنویس، دفتر یادداشت و بسیاری دیگر از نوشت افزارها و لوازم تحریر را سفارش دهید.

امتیاز دهید :
ثبت نظر
کد امنیتی